Valokuvaaja Jo-Anne McArthurin kuvat suomalaisesta sikalasta

Palkittu kanadalainen valokuvaaja Jo-Anne McArthur dokumentoi sikojen oloja Suomessa.

Eläinten elämää ihmisympäristöissä ympäri maailmaa dokumentoinut kanadalainen valokuvaaja Jo-Anne McArthur vieraili helmikuussa Suomessa. McArthur kävi vierailunsa aikana kuvaamassa eteläsuomalaisella sikatilalla ja on nyt julkaissut sarjan tilalla kuvaamiaan valokuvia. 

Sikalavierailun lisäksi McArthur puhui valokuvanäyttelyidensä avajaisissa Helsingissä ja Turussa. Hänen vierailunsa herätti kiinnostusta televisiossa ja lehdissä. Tuoreessa blogikirjoituksessaan McArthur kertoo ilahtuneensa siitä, että Suomessa keskustellaan avoimesti eläinten hyvinvoinnista, mutta järkyttyneensä sikojen oloista.

– Se mitä näin sikalassa oli suuressa ristiriidassa Suomesta saamani vaikutelman kanssa. Kun dialogi eläinten oikeuksista oli niin avointa ja edistyksellistä, eikö eläinten olojen tiloilla luulisi heijastelevan yleistä mielipidettä ja kiinnostusta, kysyy McArthur. 

McArthurin mukaan on yleinen väärinkäsitys, että eläinten olot olisivat paremmat kehittyneissä maissa. Hän kertoo nähneensä pahimpia eläintiloja nimenomaan rikkaimmissa maissa. Ympäri maailmaa uskotaan, että eläimiä kohdellaan huonosti vain jossain muualla, ei koskaan omassa maassa.

McArthurin julkaisemat kuvat on otettu keskikokoisella sikatilalla eteläisessä Suomessa. Hän kertoo blogissaan, kuinka hän ja mukana olleet suomalaiset eläintilakuvaajat haistoivat sikalan jo kaukaa. Hän kertoo järkyttyneensä sikalan likaisuudesta:

– Kamerani haisi sikojen ulosteille viikkojen ajan vierailun jälkeen. Kun kävelimme tilan läpi, jalat peittyivät karsinoista valuvaan ulosteen, virtsan ja sianrehun sekoitukseen, McArthur kirjoittaa. - Ammoniakinkatkuinen ilma sai silmäni kirvelemään. Siat, joilla on tarkka hajuaisti, joutuivat viettämään noissa ahtaissa karsinoissa koko elämänsä. Itse olin tilalla vain käymässä.

Osa sioista vaikutti pelokkailta, kun taas toiset tulivat kalterien taakse haistelemaan. Jotkut sioista purivat kaltereita tauotta. Muutamalla vaisummalla sialla oli tyrä, eli niiden vatsan seinämien läpi oli työntynyt kudosta, todennäköisesti suolistoa. Tyrät ovat tuotantosioilla tavallinen ongelma.

Oikeutta eläimille julkaisee kuvia tilalta eläintehtaat.fi-sivustolla McArthurin luvalla. Lisää Jo-Anne McArthurin kuvia on julkaistu sivustolla WeAnimals.org.

  • Tämä puoli tuotannosta olisi näkymätön, jos olisimme vain tuottajien ja mainosten esittämän kuvan varassa.
  • Siat kykenevät tuntemaan pelkoa, kipua, kärsimystä ja yksinäisyyttä.
  • Sikojen kasvuympäristö on hyvin virikkeetön. Tämä karsina on sikojen elämä.
  • Sikalan ikkunoita ja seiniä peitti pitkän ajan kuluessa kertynyt lima ja kuona
  • "Kun kävelimme tilan läpi, jalat peittyivät karsinoista valuvaan ulosteen, virtsan ja sianrehun sekoitukseen".
  • Tämän sian vatsan alla on sian kokoon nähden hyvin suuri tyrä.
  • Sikojen kasvatuksessa yhdistyy tehdasmaisuus ja likaisuus.
  • Siat kerääntyvät nurkkaan karsinan kostealla ja likaisella lattialla.
  • Tätä tarkoittaa sikojen tehdasmainen tehotuotanto.
  • Suuri osa sioista suhtautui kuvaajiin kiinnostuneesti.
  • Sikoja pidetään hyvin älykkäinä eläiminä.